Wat houdt storytelling voor je yogabusiness in?

Dit lees je allemaal in deze blog!

Storytelling is het vertellen of schrijven van verhalen, of ze nu waargebeurd of verzonnen zijn. Het is een oude kunstvorm die al eeuwenlang wordt gebruikt om te vermaken, onderwijzen en culturele waarden en tradities te bewaren. Storytelling kan in vele vormen plaatsvinden, waaronder mondelinge storytelling, waarbij een verhaal over generaties heen doorverteld wordt, en geschreven storytelling, waarbij verhalen opgeslagen zijn in boeken of andere geschreven media.

Tegenwoordig is storytelling evolueert naar een breed scala aan media, waaronder films, televisie, theater en zelfs videospelletjes. De basiselementen van een verhaal blijven echter hetzelfde, waaronder een protagonist, een setting, een conflict en een oplossing. Of het nu mondeling of geschreven is, het doel van storytelling is om de luisteraar of lezer te betrekken, emoties op te roepen en hen naar een andere wereld te transporteren.

Wat is het doel van Storytelling?

Het doel van storytelling is om de aandacht van de luisteraar of lezer te trekken, hen te betrekken bij het verhaal en emoties op te roepen. Door verhalen te vertellen of te schrijven, kunnen we mensen meenemen naar een andere wereld en hen helpen te ontsnappen aan de realiteit, zich te identificeren met de personages of zich te verbinden met een bepaalde boodschap of les.

Verder dient storytelling ook als middel om kennis, waarden en tradities over te dragen van generatie op generatie, en om culturen en gemeenschappen te verbinden. Het is ook een effectieve manier om informatie over te brengen en boodschappen op een onderhoudende manier aan te bieden, wat de boodschap waarschijnlijker maakt dat deze wordt onthouden en begrepen.

In zakelijk opzicht kan storytelling ook een krachtig marketinginstrument zijn, omdat het helpt om een emotionele band te creëren met klanten en een sterk merkidentiteit te bouwen.

Hoe zet je storytelling in als krachtig marketinginstrument?

Om storytelling als krachtig marketinginstrument in te zetten, kun je de volgende stappen overwegen:

 • Bepaal je merkverhaal: Bepaal wat het verhaal is achter je merk, waar het vandaan komt, wat de waarden en missie zijn en hoe het product of de dienst aan de behoeften van de klant voldoet. Dit is de basis van je verhaal en zal de leidraad zijn voor alle toekomstige verhalen die je vertelt.
 • Ken je doelgroep: Bepaal wie je doelgroep is en wat hen bezighoudt. Welke verhalen zullen hen het meest aanspreken en welke emoties willen ze ervaren? Hoe kun je deze verhalen het beste aan hen overbrengen?
 • Maak gebruik van verschillende media: Verhalen kunnen op vele manieren verteld worden, van blogs tot sociale media, video’s tot infographics. Bepaal welke media het beste werkt voor je doelgroep en maak daar gebruik van.
 • Zorg voor consistentie: Zorg ervoor dat al je verhalen consistent zijn met elkaar en met je merkverhaal. Dit zorgt voor een sterk en herkenbaar merk.
 • Maak het persoonlijk: Verhalen werken het beste als ze persoonlijk zijn en aansluiten bij de ervaringen en emoties van de klant. Probeer de verhalen zo te schrijven dat de klant zich kan identificeren met de personages en het verhaal.
 • Laat je klanten aan het verhaal bijdragen: Laat je klanten hun eigen verhalen delen over hoe ze je product of dienst hebben gebruikt. Dit creëert betrokkenheid en authenticiteit.

Met deze stappen kun je storytelling inzetten als een krachtig marketinginstrument om emotionele banden te creëren met je klanten en een sterk merk te bouwen.

Wat zijn de belangrijkste elementen van storytelling voor je onderneming? 

De belangrijkste elementen van storytelling voor een onderneming zijn:

 • Merkverhaal: Het verhaal achter je merk, waar het vandaan komt, wat de waarden en missie zijn en hoe het product of de dienst aan de behoeften van de klant voldoet. Dit is de basis van je verhaal en zal de leidraad zijn voor alle toekomstige verhalen die je vertelt.
 • Emotie: Verhalen werken het beste als ze emoties oproepen bij de klant. Bepaal welke emoties je wilt overbrengen en hoe je dit kunt doen.
 • Personages: Personages helpen de klant zich te identificeren met het verhaal en zorgen voor een visuele weergave van het verhaal.
 • Plot: Het plot is de ruggengraat van het verhaal en beschrijft hoe de personages omgaan met uitdagingen en conflicten en uiteindelijk tot een oplossing komen.
 • Settings: De setting beschrijft de locatie waar het verhaal zich afspeelt en creëert een visuele weergave van het verhaal.
 • Thema: Het thema is de boodschap of les die in het verhaal wordt overgebracht. Zorg ervoor dat dit consistent is met je merkverhaal en de waarden en missie van je onderneming.
 • Toepasselijkheid: Zorg ervoor dat het verhaal relevant is voor je doelgroep en aansluit bij hun ervaringen en emoties.

Kickstart jouw Yoga Business

Wil jij van hobby naar business gaan? Ik, de Yoga Business Assistant, help je om jouw yoga business consistent te laten groeien. Geen quick fix maar vanuit verbinding, jouw unieke verhaal en jouw oprechte missie andere te helpen.

 • Van hobby naar yoga business
 • Leer marketing, communicatie én storytelling toepassen
 • Bepaal je yoga-aanbod en leer verkopen via social media
 • Ontdek jouw niche en spreek jouw unieke doelgroep aan

Meld je hier aan voor deze cursus!

gratis in je mailbox!

Wil jij als yogadocent graag een sterke band opbouwen met jouw unieke doelgroep op Instagram? Ben je op zoek naar inspiratie om dagelijks boeiende content te delen in je stories?

Deze gratis contentkalender voor yogadocenten is er om jou te helpen bij het creëren van boeiende en betekenisvolle verhaallijnen op Instagram Stories voor de komende vier weken!